Satesaus en meer


Koken aan tafel is gezellig en weer helemaal in. Geen wonder, want het is een handige manier om met veel mensen urenlang aan tafel te genieten van de lekkerste gerechten, orginele sauzen en bijzondere bijgerechten. Je kunt immers vrijwel alle benodigdheden vantevoren klaarmaken.


Als je gasten arriveren, is de tafel al feestelijk gedekt met een keur aan vrolijke schalen met de lekkerste gerechten en sausjes. Wijko satésaus is een echte smaakmaker, die 'puur' al heerlijk smaakt, maar zich ook goed leent voor verrassende variaties.

 

Verrassende sauzen

Vooral bij het steengrillen, waarbij het vlees vrijwel zonder marinade wordt gegrilld, is Wijko satésaus een echte smaakmaker. Onze saus smaakt ‘puur’ al heerlijk, maar leent zich ook goed voor verrassende variaties. Met een beetje fantasie, verrast u uw gasten met originele sausjes!

Een suggestie:

Voeg aan Wijko satésaus eens wat kleine stukjes perzik toe (vers of uit blik). Zo ontstaat een heerlijke combinatie, die zich goed laat combineren met kip.

Weet je zelf ook nog een lekkere suggestie voor een sausje op basis van satésaus? Mail het ons, dan vind je je eigen recept wellicht binnenkort terug op deze pagina!

 

 

Oliefondue

De oliefondue is naar verluidt ontstaan door een vindingrijke waard aan de oever van het meer van Genève. Hij zou zijn gasten gewoon wat vlees en een pan hete olie hebben voorgezet en nodigde hen uit om zelf hun maaltijd klaar te maken.

Voor oliefondue zijn vrijwel alle soorten vlees, vis en gevogelte geschikt die men ook even kan aanbakken: filet, biefstuk en rosbief, kalfsvlees en varkensfilet. Ook kip-, kalkoen- en lamsfilet zijn  heel geschikt om te fonduen in olie.

Voor visfondue worden filets van stevige vissoorten aangeraden, zoals roodbaars, kabeljauw, tonijn, zalmforel, zalm en garnalen.

Niet elke olie is geschikt voor fondue. Ze moet kunnen worden verhit tot meer dan 150 graden, want alleen dan sluiten de poriën van het vlees zich snel en loopt er geen vleessap uit. Heel geschikt zijn neutrale plantaardige olie en zuiver kokosvet in vloeibare of vaste vorm. Boter en olijfolie worden afgeraden, omdat die snel gaan roken, waarbij stoffen ontstaan die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Uit: ‘Fondue. De lekkerste recepten: eenvoudig, verrassend en feestelijk’. Uitgeverij Deltas.

 

 

 

Bouillonfondue

Fondues waarbij de ingrediënten in bouillon worden gegaard, komen uit het Verre Oosten. De bereiding in de ‘vuurpot’ is heel eenvoudig en gezond, omdat vlees, vis, gevolgelte en groente slechts in de hete bouillon worden gedoopt.

Het belangrijkste van bouillonfondue is een goed gekruide bouillon. Je kunt die zelf maken, of een goed kant-en-klaar product gebruiken. Het snelste is een instantbouillon. Gebruik daarvan altijd iets minder dan de gebruiksaanwijzing aangeeft. De bouillon mag maar een heel licht aroma hebben, zodat de smaak van de ingrediënten wordt overstemd. Ook lekker is een bouillon uit een potje die ook moet worden verdund.

Bij bouillonfondue speelt niet het vlees, maar groente de hoofdrol. In de pan kan alles wat het jaargetijde te bieden heeft. Wortelen, paprika’s, prei, asperges, Chinese kool en lente-uitjes hoeven niet voorgekookt te worden. Koolsoorten als broccoli, bloemkool, spruitjes en witte kool moeten eerst even een paar minuutjes worden geblancheerd.

Voor verstokte vleeseters zijn zachte vleessoorten geschikt, zoals runder-, lams-, kip- en kalkoenfilet. Voordat je het vlees gaat bereiden, kun je de stukken vlees het beste twee tot drie uur in een diepvrieszak in de het diepvriesvak leggen. Daarna kun je heel eenvoudig om het vlees in heel dunne plakken te snijden. Daarnaast zijn ook allerlei soorten vis geschikt. Vis en vlees kunnen overigens gewoon in dezelfde  bouillon worden bereid.